Att vi svenskar tycker om att fika är ingen hemlighet. Det är snarare någonting som är välkänt och någonting svenskarna är stolta över. Men hur mycket pengar lägger vi egentligen på fika? Och på att överhuvudtaget äta ute? Faktiskt väldigt mycket.

Enligt en familjeekonom på Ikano bank kan du spara tusenlappar på att inte äta ute, eller genom att helt enkelt välja att ta med matlåda till jobbet.

1153256-vegetable-shoppingDet hela är uträknat att man sparar på ett ungefär 50 kronor per dag om man väljer matlåda framför lunch på stan, vilket i sig innebär att den totala summan per vecka är 375 kronor i veckan och hela 18 000 kronor på elva månader (säg att man arbetar 48 veckor/år, fem dagar i veckan). Sen kanske det kan låta tråkigt att inte äta ute men i och med de pengarna man sparar kan man ju istället äta ute till middag en gång i veckan, vilket självklart blir en trevligare upplevelse eftersom stressen som en arbetsdag kan innefatta inte upplevs. Det finns dessutom mängder av saker som du kan göra för pengarna du sparar, som är bra roligare än mat. Exempelvis kan du tillbringa en vecka i Jamaica, köpa en 7-strängad elgitarr eller köpa 600 chipspåsar.

Fler bra budgettips:

  • Tänk kvalitet snarare än kvantitet. Uttrycket less is mor är mer sant än vad du kan ana. Som exempel kanske det kostar lite mer att beställa ditt vin på nätet men det gör också att du hittar unika viner som inte finns på Systembolaget, vilket gör upplevelsen mycket större.
  • Välj att beställa hem matkassar hem. Det tjänar du både tid och pengar på, samt du får utförliga recept som är goda både till lunch och middag. Det finns flera olika matkassar att välja bland, du kan enkelt hitta en som passar dig och din familj.
  • Om du väljer bort att ha matkasse hem så rekommenderar vi att du handlar med lista – och då enbart det som står på listan. Att lockas av det som finns på hyllorna är enkelt men om du måste spara pengar bör du göra det och inte köpa annat.
  • Ett sista tips är väldigt enkelt: rensa skafferiet. Vi har massa mat som vi inte äter upp men som det går att göra massa gott av. T