I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur du kan spara tusenlappar bara genom att
välja att ha matlåda på jobbet. Vi visade i inlägget bland annat en uträkning om att man sparar ungefär 50 kronor per dag om man väljer att ha matlåda snarare än att köpa lunch på stan, vilket blir cirka 400 kronor i veckan och hela 18 000 kronor på elva månader (vi räknade inte alla veckor eftersom du bara arbetar 48 veckor på ett år och enbart 5 dagar i veckan).

Och med det sagt: det är smart att ha matlåda, det kan man inte argumentera mot –7138654-obese-young-woman-standing-on-a-scalemen vilken typ av matlåda använder du? Det kan nämligen vara så att din matlåda gör dig tjock, speciellt om du är kvinna. Låter det hela galet? Ja det är förståeligt, men sanningen är faktiskt att en matlåda i plats innehåller ftalaterna, en grupp ämnen som kan lura kroppen att lagra mer fett även om vi äter lika mycket som vanligt. Det är utefter en studie som har gjorts som visar på att just kvinnor påverkas extra mycket av plasterna, vilket självklart är både skrämmande och oroväckande.

Ftalater stör hormonbalansen

Studien som först presenterades i brittiska Daily mail och sedan i Expressens bilaga Hälsoliv ska ha först testats på möss och då märkte man att djuren fick mycket högre blodsocker och höjda blodfetter. Matin Von Bergen på forskningsinstitutet Helmholtz förklarar:

_ Det är uppenbart att ftalater på ett allvarligt sätt stör hormonbalansen. De åstadkommer betydelsefulla förändringar som viktuppgång till och med i låga koncentrationer.

Har du bara platslådor hemma? Det finns ingen anledning att få panik, du kan faktiskt välja att transportera maten i din låda och sedan hälla över den på en tallrik. Det finns även matlådor som inte är gjorda av plats som du kan köpa, på till exempel Ikea. Det är viktigt att komma ihåg att matlåda till jobbet fortfarande är att rekommendera snarare än att köpa ute, det är trots allt nästan 20 000 kronor som står på spel och dessa kan du ju välja att lägga på en semesterresa istället.