En gång i tiden handlade svensk hiphop framför allt om rap från huvudstaden. Idag är det inte så längre. Flera av de mest intressanta artisterna just nu kommer från Malmö. Varför inte göra en resa till rikets tredje största stad, och uppleva musiken på plats.

Grafitti vid Folkets park i MalmöHiphopmusiken uppstod i New York, men städer i amerikanska södern, som Houston, Memphis och Atlanta, har spelat en stor roll för genrens utveckling, och inte minst för hur all amerikansk rap låter idag. Även den som kommer från det stora äpplet.

Kanske håller något liknande nu på att hända i Sverige. Flera av de mest kända svenska rapparna och hiphopgrupperna, som Petter, Latin Kings, Lorentz och Silvana Imam, har det gemensamt att de alla kommer från huvudstadsområdet. Men kanske är det inte längre Stockholm som leder den här utvecklingen.

För ungefär ett år sedan anordnades skånska mästerskapen i rap, som leddes av veteranen Don Diego. Han är inte särskilt känd utanför Skåne. Idag är det dock annorlunda för skånsk rap, framför allt rap från Malmö och Möllevången.

Många skulle säga att Sveriges bästa rappare just nu är Guleed från Möllevången. I den här låten, döpt efter en Nike-sko, får han hjälp av en annan malmörappare, Adam Aden.

Guleed, Adam Aden och rapparen Ozzy ingår i kollektivet Malmö New Wave, som driver den nya klubbsatsningen Bai Nite, som man kan läsa mer om här. Bai syftar på Öresund, och en av de inbjudna artisterna är danska Icekiid. Men man är även öppen för att bjuda in artister från andra delar av Sverige, som Cherrie från Rinkeby, skriver Sydsvenskan.

Malmös nya rapstjärnor turnerar land och rike runt, men de upplevs bäst på hemmaplan. Vill du se Guleed på Moriskan i Malmö 8 december, och bo nära Turning torso? Boka hotellrum via länken.