Mästare på raps och mästare i rap. Skillnaden? Det ena handlar om grödan och det andra handlar om musik. Likheten? Båda vinnarna kommer från Skåne.

Det är något speciellt med att bo i Malmö nere i Skåne, i alla fall om man ska tro på vad skåningarna själva tycker. Men en småroligt nyhet är att man här har två svenska mästare. Den ena i raps och den andra i rap. År 2016 gick nämligen Skånska Mästerskapen av stapeln och denna gång handlade det om att hitta en rappare som skulle vinna både skivkontrakt och en spelning på Malmöfestivalen. Samma år gick även de öppna svenska mästerskapen i rapsodling av stapeln. Och vilka kammade hem segern? Två skåningar såklart.

”När han fick höra om tävlingen Rapsmästaren, som drog i gång med sådd förra hösten, var han den första att anmäla sig.” läs mer här.

Vinnaren av Rapsmästaren, tävlingen som handlar om grödan alltså, blev 77-årige Gunnar som säger till Göteborgs Posten att han ägnat sitt liv åt rapsen och har varit aktiv lantbrukare sedan 1950-talet. Men det är inte första gången han tävlat inom raps med framgång, det har han även gjort i Europa tidigare. Denna gång när tävlingen gick ut på att få den högsta skörden av råfett ur rapsen från sina odlingsplättar var han snabb på att anmäla sig och såklart så kammade han hem vinsten. Och inte är det en liten vinst heller, totala antalet tävlande var 40 lag från sju olika länder och Gunnars vinst blev att få resa till Storbritannien och träffa personen som innehar världsrekord i rapsodling, loggat i Guinness rekordbok.