Stockholm kryllar av caféer och trots att det finns caféer och fik i vart och vartannat hörn så tycks det alltid vara i princip fullt överallt. Detta kan väl knappast bero på att det finns för få caféer? Nej, med största sannolikhet inte. Faktum är dock att fikandet har ökat otroligt mycket bara de senaste 10 åren och varje år kan man därför se en ökning även av caféer, uteserveringar och andra små mysiga hak. Att öppna ett café känns därför inte som en speciellt dum idé eftersom det är en sysselsättning som vi människor med största sannolikhet inte kommer sluta med eller ens trappa ner på, i alla fall under vår livstid.

Eftersom konkurrensen om gästerna är hård så gäller det såklart att man har ett bra utbud av dryck, mat, bakelser etcetera så att det alltid finns nödvändigheter som kaffe, te, juice, mackor, sallader och godsaker som muffins, kanelbullar och chokladkakor. Att dessutom ha morotskaka, kladdkaka, goda pajer etcetera är små extrasaker som garanterat kommer locka gästerna just till er. Satsa dessutom på mycket ekologiska råvaror samt hälsosamma och GI-alternativ eftersom detta är något som många idag efterfrågar.

Förutom maten är inredningen A och O. Det måste vara en mysig, inbjudande och trevlig stämning på caféet som gör att gästerna trivs och längtar tillbaka. Att erbjuda olika typer av sittmöjligheter är viktigt för att möta alla gästers behov. Se till att ha några möbelgrupper med soffor, fåtöljer och soffbord för de som vill läsa en bok eller bara sitta bekvämt och avslappnat medan de pratar med sina vänner. Att även kunna erbjuda platser vid ett matbord för de som vill sitta ordentligt när de äter lunch är också mycket viktigt. Se till att ha möbler, belysning, mattor, kuddar och bra musik som både ökar trivseln och mysfaktorn men som dessutom är praktiska för dina gästers behov.

Vad skulle egentligen ”Vänner” vara utan alla café-scener på stammisfiket Central Perk? Se bara hur mysigt de har det på caféet. Allt tack vare inredning, stämning och omgivning.