Café idag – matkasse imorgon

Få har väl undgått att notera en av de starkaste trenderna inom kommersialiseringen av mat och matkultur – matkassen. När fikat och pausen på caféet var gårdagens nöje och avbrott i hemmets kulinariska stiltje är kanske matkassarna framtidens melodi.

Visst kan man gå på café och få en tallrik raw-food eller kanske en hälsotallrik till sin kopp kaffe. Men idag kan man gott sätta på bryggaren där hemma (eller espressomaskinen). För nu kan man nämligen få hem konceptmat från matlagningens alla olika kategorier.

Matkassen började som ett koncept för de som inte hade varken tid, råd eller inspiration till att laga sin mat till middagarna. Tanken var att med fasta menyer som ändrades varje vecka, precis som på café, skulle man kunna få ordning på både matutgifter och ta befälet över tiden i köket igen. Två nya trender som kommit ganska naturligt i med matkassarna är att köparen skolas i matlagningskonsten och att den äter mer hälsosam mat. Menyförslagen varieras. Man kan välja mellan olika matkassar och mellan olika leverantörer. En av de mest populära och tidsenliga matkassarna är gi boxen som erbjuder olika hälsosamma lösningar både till lunch och middag.

Matkassen ersätter caféet

Delvis har man som matkasse-konsument idag fått en bättre överblick på sin ekonomi och kanske insett hur mycket pengar man lägger på onödiga cafébesök när man kan laga trevligare och billigare bakverk hemma och bjuda vännerna på fika i köket istället. Och delvis har nog många insett att det helt enkelt är nyttigare att laga och äta maten själv än att äta den på café. Matkassarna är alltså på väga att ersätta caféerna i dubbel bemärkelse.