bakning och receptDet finns förespråkare för de båda metoderna, att laga med recept inger en sorts trygghet som inte finns där om du chansar och istället testar dig fram. Å ena sidan är du garanterad goda recept som redan blivit beprövade och godkända, å andra sidan kanske du upptäcker något nytt om du inte följer receptet. Alla rätter har en gång uppstått genom att någon har experimenterat sig fram. Riktiga smakkombinationer och guldkorn finner man genom att testa sig fram.

När recept är en bra idé

Vissa maträtter kräver dock en mer noggrannhet med måtten än andra. Att exempelvis baka bröd utan recept går givetvis, men det kan också bli hur fel som helst. Bakning överhuvudtaget kräver en viss förkunskap av antal mått om inte procentuella andelar som skall tillföras. En deg kanske inte reser sig under jäsning för att det fattas en viss del av en ingrediens.  Även flertalet desserter är komplicerade och kräver exakta temperaturer och andelar av ingredienser. Exempel på en svår dessert som kräver exakta mått är den populära pannacottan, trots att den inte innehåller en massa komplicerade livsmedel så krävs det att alla komponenter funkar för att den inte skall skära sig.

Låt dig inspireras

Recept är ett jättebra verktyg för att inspireras. Om du inte vill följa recept slaviskt så inspireras istället av recepten och njut av alla färgrika bilder på mat som gör att det vattnas i munnen, på Matklubben.se finner du över 90 000 recept att inspireras av. Om du är förespråkare av att följa recept är det även i fördel för dig som vill ha exakta mått och anvisningar. Glöm inte heller att inspireras av det där restaurangbesöket du gör med vännerna.