Ibland när man har arbetat hela dagen finns det ingenting så skönt som att bara få koppla av ordentligt. Men det är inte alltid så lätt att bara släppa världen från sina axlar och verkligen låta ro infinna sig. Så vad kan man då göra för att låta den där himmelska, avlastande friden uppstå? Det här är några av våra bästa rekommendationer:

–    Ta ett hett bad. Häll i skum, ta med dig en god bok ner i karet, tänd ljus och dra ur telefonsladden ur jacket. Efter badångor och vila i värme mår man oftast bättre och känner mer ro. Kanske du ska tända lite lugnande rökelse eller liknande också?
–    Drick ett litet glas gott vin. Kanske det är dags att prova ett av de där vinerna du har fått rekommenderat för dig, eller har läst om i tidningen? Då och då kan man unna sig ett ovanligt dyrt rödvin, för glädjen av att verkligen smaka ett vin med fruktighet och elegans.
–    Ta en powernap. Den idealiska powernapen är mellan 20 och 30 minuter lång. Det viktiga med powernapen är att man inte hamnar i djupsömn, utan bara sover så pass kort tid att man får den energikick som djup vila ger.
–    Läs en stund. Försök att läsa något som inte rör nytta, det vill säga inte nyheter, ingen faktabok, inget som rör det du arbetar med och så vidare, utan bara något som är roligt, rogivande eller kanske mysigt spännande. Dra en filt över knäna, koka en kopp te eller varm choklad och njut av att vara inproduktiv en stund.

Avkoppling är inte bara skönt, det är faktiskt en ren nödvändighet. Glöm inte det, för din omgivnings skull lika mycket som för din egen!