Svenskar gillar både trender och kaffe som få andra. En av de senaste trenderna är kaffe i form av olika sorters nespresso kapslar, till en speciell bryggare där man smidigt får en kopp med en enkel knapptryckning. En trend eller en början på en ny vana? Detta återstår att se.

Kaffe en dryck för hela världen

Vad som är säkert är att konsten att dricka kaffe inte är något typiskt svensk, även om vi ligger i toppen när det gäller att vara dem som konsumerar drycken mest. Även om kaffe dricks i olika former och med olika smaker är drycken något som finns över hela världen i alla olika kulturer. Vi svenskar har dock ett eget förhållande till drycken. Något som vi dock är mer ensamma är vårt förhållande där vi ser kaffet som något vanligt och självklart medan det i en hel del andra länder ses som något väldigt lyxigt. Daniel Remheden är en expert på området, och har dessutom blivit utsedd till Sveriges barista mer än en gång. Vad barista egentligen betyder och mer om Daniels bakgrund svaras på här:

”Barista är ett italienskt ord för bartender, men svenskarna har omfamnat den italienska kaffekulturen så till den milda grad (38 procent dricker latte minst en gång i månaden enligt en färsk undersökning) att ordet sedan förra året finns med i Svenska akademiens ordlista med betydelsen ”person med ansvar för kaffet vid en espressomaskin”.

Att säga att Daniel Remheden gillar kaffe är en underdrift. Fem gånger har han tävlat i Barista Cup, tre av dem har han vunnit. Inför tävlingen har han tränat stenhårt, och samtidigt spelat in en tv-serie om kaffe, ”Kaffets värld” som börjar sändas i dag på TV 4.”

Daniel vill inte att kaffet ska förlora sin vardagliga status och bli till en vana för de snobbiga. Samtidsigt menar han att det finns gott om vägar till att utveckla drycken till något mer än ett dasssigt bryggkaffe. Ett sätt är att satsa på fina och nyrostade bönor. Kan man rosta bönorna här i Sverige så kommer också en större del av aromerna och nyanserna att finnas kvar.