Den som uppskattar god mat och dryck drabbas lätt av dåligt samvete och en oro för den egna vikten. Det är dock inte bra att lägga om sina kostvanor alltför radikalt, och exempelvis försöka sluta med godis, kakor eller liknande från en dag till en annan. Det finns en stor risk att ett sådant försök gör mer skada än nytta i längden. Istället är det bättre att arbeta för en kontrollerad viktminskning, där man går över till nyttigare mat och trappar upp motionen under en längre tid. Går man ut för hårt med motionen finns det en risk att man skadar sig, och blir liggande på soffan i några veckor. När man sedan reser sig därifrån väger man mer än innan man gjorde sitt seriöst menade försök att träna.

Vid kraftig övervikt är operation det bästa sättet att komma till rätta med problemet, men efter operationen bör man leva sundare än innan. En som gjort just detta är Peter Holmberg, som vägde 268 kilo innan han genomgick en operation. Efter operationen deltog han i fäktnings-SM, men hade inte som främsta mål att vinna hela turneringen.
Till Uppsala Nya Tidning sade Peter Holmberg så här:

Då går jag på gamla meriter. Jag tränade mycket när jag var ung. När jag sedan blev överviktig fungerade det inte så bra längre, men jag har alltid följt sporten. Men det är en seger för mig bara att få vara med i helgen. Vi får se hur långt det går. Min krydda är bara att fäktas.