Ett populärt sätt att umgås med sina nära och kära är att gå på caféer och fika. Att sitta i ett sorl av fikande människor samtidigt som man umgås med en nära vän, njuter av en bakelse eller kopp kaffe och dessutom inandas alla de underbara dofterna som ett café ofta innebär är ju faktiskt ganska svårslaget. Däremot är det väldigt dyrt att fika. Speciellt om man gör det flera gånger i veckan eller månaden. En kaffe som egentligen inte är värd mer än några kronor betalar man helt plötsligt mellan trettio och fyrtio kronor för. En bulle som man vet inte har kostat mer än kanske tre kronor att tillverka kostar helt plötsligt trettiofem kronor. Ja, det är mysigt att sitta på ett livligt och stämningsfullt café ibland men faktum är att vissa av dessa fikastunder mycket väl kan hållas hemma för en knapp fjärdedel av priset och fortfarande vara otroligt mysigt.

Så hur kan man då göra för att skapa ett fikavänligt hem?

•    En viktig del av fikastunden är den mysiga och ombonade känslan. Investera därför i ett par vackra te- och kaffekoppar som dina vänner kan smutta favoritdrycken ur när de är på besök. Ska det dessutom bjudas på kaka eller bakelse kan det även vara trevligt att ha matchande assietter att servera godsakerna på.
•    Som pricken över i:t på dukningen kan man se till att alltid ha vackra detaljer som färgglada servetter, matchande stearinljus och kanske till och med sugrör för saft- eller läskdrickaren.
•    Förutom alla vackra och mysiga ting runt om fikat så är självklart det viktigaste av allt det man stoppar i munnen. Bakelser, muffins, bullar etcetera ska självklart ätas färskt och är därför inget man vill ha hemma, i fall att det skulle bli en spontanfika. Att däremot alltid ha kaffe och goda teer hemma är ett bra steg på vägen. Att kunna bjuda på en god dryck om man får spontangäster är mer eller mindre ett måste. Köp hem lite olika, goda teer, som till exempel Rooibos te eller hallonbladsté från TeButiken, och se dessutom till att alltid ha kaffe, mjölk och socker hemma.

Med ovanstående punkter avbockade är du redo för både spontana och planerade fikastunder i hemmets trygga vrå. Att investera i dessa detaljer och mysprylar är definitivt värt det med tanke på hur mycket pengar man sparar på att hålla fikapauserna hemma med jämna mellanrum. Dessutom är det en speciell känsla att ha gäster i sitt hem och inte alltid ses på ”neutral mark”.